Aktualności kraju Drakuli

Maramuresz, Góry Rodniańskie, Kelimeńskie, Bucegi, Fogaraskie, Parang i inne

Re: Aktualności kraju Drakuli

Postprzez dominik3000 » 19 cze 2011, o 10:04

Może to żadna nowina od przyszłego miesiąca rozpoczyna się rozbiórka Domu Polskiego w Nowym Sołańcu . Będzie kompleksowa przebudowa domu. Wiadomość taka mam od miejscowych opiekunów domu.
Nocowałem tam parę dni temu i załapałem się na imprezę taneczną.
dominik3000
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez IraS » 24 cze 2011, o 13:06

Właśnie na pasku w TVN24 podali, że w Rumunii w Karpatach Zachodnich zginęło 2 polskich turystów od uderzenia pioruna.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Postprzez IraS » 24 cze 2011, o 13:13

Polskie małżeństwo zginęło od uderzenia pioruna

RC / PAP
Polskie małżeństwo zginęło dzisiaj od uderzenia pioruna w okręgu Bihor, w zachodnich Karpatach - poinformował kierownik Wydziału Konsularnego ambasady RP w Bukareszcie Paweł Bogdziewicz. Kobieta i mężczyzna w wieku około 30 lat szli trzymając się za ręce, kiedy uderzył w nich piorun.

- Dwoje obywateli polskich, mąż i żona, z większą grupą polskich turystów wędrowali po płaskowyżu. Nagle rozpętała się burza, uderzył piorun i te dwie osoby zginęły - powiedział przez telefon przedstawiciel konsulatu, powołując się na informacje rumuńskiej policji.

Obecnie konsulat bada okoliczności wypadku, do którego doszło w północno-zachodniej Rumunii.

Według agencji AFP, która powołuje się na służby ratownicze, do tragedii doszło niespełna 300 metrów od schroniska "Padis".

Rumuńskie służby meteorologiczne ostrzegały, że w piątek i sobotę w Rumunii może dojść do załamania pogody: ulewnych deszczy i gradobicia. W ostatnich dniach w Rumunii panowały upały.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Poprzednia strona

Powrót do Karpaty rumuńskie