Dziegieć czy węgiel drzewny

Maramuresz, Góry Rodniańskie, Kelimeńskie, Bucegi, Fogaraskie, Parang i inne

Dziegieć czy węgiel drzewny

Postprzez IraS » 7 sty 2012, o 21:40

W zeszłym roku w marcu przemierzając Góry Gilau w Apuseni natrafiłem na taki oto obrazek:

Obrazek

Początkowo uznałem, że to mały mielerz do wypału węgla drzewnego, ale dziś kiedy wróciłem do tego zdjęcia przyjrzałem się dokładniej. Obok stoją jakieś zbiorniki, drewno na stosie jest brzozowe i pomyślałem, że to może jednak produkcja dziegieciu czy jak to się pisze. Co wy o tym sądzicie ?
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Dziegieć czy węgiel drzewny

Postprzez kumak_gorski » 7 sty 2012, o 22:07

IraS napisał(a):W zeszłym roku w marcu przemierzając Góry Gilau w Apuseni natrafiłem na taki oto obrazek:

Początkowo uznałem, że to mały mielerz do wypału węgla drzewnego, ale dziś kiedy wróciłem do tego zdjęcia przyjrzałem się dokładniej. Obok stoją jakieś zbiorniki, drewno na stosie jest brzozowe i pomyślałem, że to może jednak produkcja dziegieciu czy jak to się pisze. Co wy o tym sądzicie ?

Ja myślę, że tak właśnie wygląda wytapianie dziegciu. bo stos jest z drewna brzozowego, pod nim pewnie dołek, do którego to paskudztwo spływa.
Dziegieć robią jeszcze i u nas, w Beskidzie Niskim.
Picking up my pain from door to door/Riding on the storyline/Furnace burning overtime/But this train don't stop there anymore
kumak_gorski
Wyrypiarz bieszczadzki

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postprzez IraS » 7 sty 2012, o 22:21

Na Słowacji w Czarnym Balogu, w skansenie leśnictwa stoi oto taki przekrój:

Obrazek

I tu też nie jestem pewien czy chodzi o węgiel czy dziegieć.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Postprzez Piotr_S » 8 sty 2012, o 09:49

IraS napisał(a):Na Słowacji w Czarnym Balogu, w skansenie leśnictwa stoi oto taki przekrój

Mielerze do pozyskiwania w/w substancji na ogół nie były wyższe niż 1m, czasem 1,5 - więcej nie było sensu. Ponadto kopany był stożkowaty dół (ok.1m) do którego układa się drewno i z dna wyprowadza się rurkę - bo czymś to musi spływać. Na tym zdjęciu dołu nie widać, drewno jest ułożone na podłożu - chyba że to tylko taka demonstracja.

Dziegieć jest jednym z trzech produktów, bo podczas takiego procesu powstaje jeszcze terpentyna i maź (smar, zagrody maziarskie, itp.). Maź wypływa na końcu bo jest najcięższa, pierwsza natomiast terpentyna.

Kora brzozowa ma bardzo dużo żywicy, dlatego używano jej do tego celu. Podobnie jak kilkuletnie pnie (pniaki) sosnowe lub jodłowe (karpina), których też używano (po porąbaniu na szczapy)

Taki właśnie mielerz widać na pierwszym zdjęciu - no chyba, że sobie miniaturkę zrobili ;)
Piotr_S
Administrator

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Powrót do Karpaty rumuńskie