przez Stały Bywalec » 9 lut 2010, o 09:54
Zastanawiam się, dlaczego filmu pt. "Dom zły", którego akcja dzieje się w Lutowiskach, nie nakręcono w Lutowiskach.
Czy spowodowały to tylko względy tzw. logistyczne, czy może np. niechęć władz samorządowych?
Osobiście widziałem ten film, podobał mi się, uważam, że nieźle oddaje realia tamtej epoki, zwłaszcza z dala od stolicy i miast wojewódzkich.
Oczywiście nie całej epoki PRL - już od połowy lat 80. takie zachowania pana prokuratora i milicjantów, jakie obserwujemy na ekranie, byłyby niemożliwe nawet na najgłębszej prowincji. Gen. Jaruzelski wdrażał już wtedy w Polsce, za przykładem Gorbaczowa, pełną abstynencję w aparacie państwowym. Można było wylecieć z pracy za np. samo posiadanie w miejscu pracy (w szafie lub biurku) rozpieczętowanej butelki wódki. I wylatywano. Specjalne komisje dokonywały wtedy okresowych przeszukań pokojów biurowych, właśnie pod kątem poszukiwania alkoholu.
Sam miałem pewne problemy, gdy - po załatwieniu jakiejś sprawy służbowej - wracając do biura kupiłem "po godz. 13-tej" flaszkę wódki i przyniosłem ją ze sobą. Na szczęście nie była rozpieczętowana - co sprawdzono komisyjnie i mnie tylko ustnie upomniano.
Jaka jest najpiękniejsza górska miejscowość w Polsce?
Podpowiedź: 4 sylaby, w tym pierwsza: "Za".
Jeśli jednak myślisz o Zakopanem, to jesteś w błędzie.
Prawidłowa odpowiedź brzmi: Zatwarnica.
Pozdrawiam
Stały Bywalec