Jaki samochód 4x4?

Przejezdność dróg, zakazy, stacje benzynowe, parkingi

Jaki samochód 4x4?

Postprzez Piotr_S » 22 lut 2010, o 15:37

Ponieważ nie za bardzo się orientuje w temacie a być może trzeba będzie się przesiąść prędzej czy później, chciałem się dowiedzieć co posiadacze tych aut mogliby polecić, przy spełnieniu następujących warunków:

- uniwersalny, nie do typowego offroad tylko do jazdy i na co dzień i w góry, drogi polne, gruntowe, trochę błota - żeby się nie utopił na byle kałuży (żadne Hondy CRV czy Kia, Subaru Forester też odpada)
- duży (żadne tam Suzuki, itp.)
- pali mniej niż wiadro
- żwawy i przydatny do jazdy po szosie, żeby autostradą nie wlókł się 100km/h
- rozsądna cena utrzymania

Oczywiście są fora 4x4, ale tam jest przesyt informacji i zbyt duża różnica zdań ;)
Piotr_S
Administrator

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: Jaki samochód 4x4?

Postprzez IraS » 22 lut 2010, o 16:41

Nissan Terrano II to dobry wybór, sam takim jeżdżę. O Mitshubishi Pajero krążą niezbyt pochlebne opinie w porównaniu do Nissana jest ponoć bardziej awaryjny i droższy w eksploatacji co oczywiście nie znaczy, że jest zły.

Nissan Terano II występuje w trzech odmianach i się trochę od siebie różnią:

Roczniki do 96 potem 96 - 99 i 99-2006. Pierwsze modele miały silniki benzynowe i wysokoprężne o poj 2,7 bez doładowania (nie wypowiadam się na temat benzynowych bo nie mam dużej wiedzy poza tą, że nie są polecane). Silnik 2,7 bez doładowania jest trochę za słaby do wersji long. Modele 96-99 przeszły mały facelifting z zewnątrz, najbardziej charakterystyczny wyróżnik to okrągłe lampy i świetny silnik 2,7 tdi. Świetnie daje sobie radę z tym autem i ma opinie silnika nie do zajechania. Ostatnie modele z tej serii 99-2006 też przeszły kosmetykę nadwozia i zaczęto w nich montować 3 litrowy silnik, który okazał się niewypałem (bardzo awaryjny, częste problemy z głowicą), ale w tej wersji można też spotkać modele z silnikiem 2,7 tdi.

Co do właściwości jezdnych to Terrano II to idealny kompromis pomiędzy terenem a szosą, ale nie można go nazwać suwem bo w terenie daje sobie rada bardzo dobrze no chyba, że ktoś chce brać udział w rajdach przeprawowych ;) Na szosie zachowuje się jak komfortowa osobówka i można nim spokojnie śmigać 130/140 km/h nie mając wrażenia że się silnik zaraz rozsypie.

Spalanie jak na auto terenowe o wadze 2 t zadowalające przy delikatnej jeździe można się zmieścić w 8 litrach ale jazda z jajami kosztuje już 10-11 litrów ;)

Warto zwrócić uwagę na wyposażenie auta w tych rocznikach nie wszystkie miały klime. Wszelkie rury na przód i progi osobno dużo kosztują więc warto by pojazd już je miał. W wersji long warto zwrócić uwagę by był zarejestrowany na 7 osób a nie na 5.

Ja w ciągu roku zrobiłem tym autem (rocznik 97) 40 tys km z czego dużo po rumuńskich i ukraińskich bezdrożach auto spisuje się bez awaryjnie nie licząc napraw związanych z użytkowaniem jak przeglądy klocki itp. Dosyć słabym punktem są gumowe tulejki łącznika stabilizatora, które szybko się wybijają ale to koszt 20 zł i łatwa wymiana.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Postprzez Piotr_S » 25 lut 2010, o 10:20

IraS napisał(a):Ostatnie modele z tej serii 99-2006 też przeszły kosmetykę nadwozia i zaczęto w nich montować 3 litrowy silnik, który okazał się niewypałem (bardzo awaryjny, częste problemy z głowicą), ale w tej wersji można też spotkać modele z silnikiem 2,7 tdi.

Te modele od 2000 roku w górę z silnikiem 2,7 TDi mają ten sam silnik co wcześniejsze, czy to jest już jakiś nowy silnik?
Piotr_S
Administrator

Postprzez petro » 26 lut 2010, o 09:52

Dlaczego nie Subaru?
Jest to samochód uniwersalny nadaje się w terenie jak i na szosie.
Nie zawodny w każdych warunkach.
Spełnia większość twoich wymagań, może prócz małego spalania, ale na pewno pali mniej od Jeppa czy Nissana.
Antoni "Ant" Tkacz
antonitkacz.blogspot.com
petro
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Piotr_S » 26 lut 2010, o 10:15

petro napisał(a):Dlaczego nie Subaru?
Jest to samochód uniwersalny nadaje się w terenie jak i na szosie.

Subaru Forester nie jest złym samochodem, na pewno jest bardzo dobry, nie spełnia moich wymagań jeśli chodzi o teren i spalanie właśnie.
Oglądałem testy i ostatnio obejrzałem "Zakup kontrolowany" z tym autem, gdzie jest to program, w którym za bardzo nie kolorują i jak auto ma wady to o nich mówią.
Forester jest niestety zbyt uniwersalny, to raczej typowy SUV, nadaje się dużo bardziej do miasta niż w teren, wizualnie wydaje mi się że ma za mały prześwit, to bardziej duże kombi. Osobna rzeczą jest duże spalanie silników boxer. Silniki poniżej 2,5 litra są chyba za słabe na to auto. Wersje z silnikami 2,5 i 2,5 turbo palą odpowiednio 14 i 18 litrów - to zdecydowanie za dużo. Plusem jest moc 150, 177 i najmocniejszy chyba ponad 200KM.
No i najważniejsze: o ile się nie mylę, to Forester w dieslu jest produkowany dopiero od 2008 albo nawet 2009 roku, wcześniejsze roczniki to benzyna.
Piotr_S
Administrator

Postprzez IraS » 26 lut 2010, o 16:45

Piotr_S napisał(a):Te modele od 2000 roku w górę z silnikiem 2,7 TDi mają ten sam silnik co wcześniejsze, czy to jest już jakiś nowy silnik?

To ta sama jednostka, ale nie wykluczone, że mogła przejść jakieś modyfikacje, ulepszenia.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Postprzez Wojtek Szydlowski » 22 kwi 2010, o 19:56

Pewnie nie będziesz zachwycony odpowiedzią ;) ale jak dla mnie to Volvo Cross Country XC 70 spełnia Twoje wymogi.
Na szosie śmiga aż miło a dzięki bardzo wysokiemu (jak na osobowe kombi) zawieszeniu i 4x4 (ok, to nie to samo co pełna blokada dyferencjału) daje spokojnie radę na łące, stokówce i pod górę na piachu.
Szczerze polecam, ale pewnie nie o to Ci chodziło :)
Wojtek Szydlowski
Stonka bieszczadzka

Postprzez tomg » 23 kwi 2010, o 06:48

jeżdżę Nissanem x-trail 2,0 benzyna, od trzech lat, sprawdza się super (żeby nie zapeszyć) jak na moje wymagania. Kilka razy w roku i w Bieszczadach. I tak dla przykładu z Komańczy przez Duszatyn do Smolnika nad Osławą (po drodze cztery razy bród są co prwada płyty betonowe ale wysokość wody bywa różna)lub przez Przełęcz żebraka do Rabe i Balibrodu nie stanowi problemu. Powiem więcej w tym roku wybieram się do Rumuni i ... oczywiście TRANSALPINA, polecam, pozdrawiam
tomg
Stonka bieszczadzka

Postprzez wp.krzysztof » 27 kwi 2010, o 21:09

Piotr_S napisał(a):... chciałem się dowiedzieć co posiadacze tych aut mogliby polecić, przy spełnieniu następujących warunków:
- uniwersalny, nie do typowego offroad tylko do jazdy i na co dzień i w góry, drogi polne, gruntowe, trochę błota - żeby się nie utopił na byle kałuży (żadne Hondy CRV czy Kia, Subaru Forester też odpada)
- duży (żadne tam Suzuki, itp.)
- pali mniej niż wiadro
- żwawy i przydatny do jazdy po szosie, żeby autostradą nie wlókł się 100km/h
- rozsądna cena utrzymania

Co prawda Suzuki wykluczyłeś na wstępie ze względu na wielkość (za mały ?), ja jednak chciałbym napisać kilka pochlebnych słów o tym autku.

Jeżdżę aktualnie Suzuki Grand Vitara z 2004 r, benzyna 2,0 l, 5-biegowa manualna skrzynia, napęd przełączany ręcznie 2/4 + reduktor, wersja limitowana - czyli ma wszystko, co miało do zaoferowania suzuki w 2004 r. Przebieg aktualnie 107 tyś. Do chwili obecnej zero problemów. Standardowe przeglądy w ASO, wymiana płynów i filtrów. Ciągle jeszcze pierwsze tarcze hamulcowe.

Plusy:
- na pewno nie jest to SUV. Jest to autko terenowo/szosowe, ... czyli znajdziesz w nim więcej terenówki.
- silnik bardzo elastyczny
- Nie używam opon terenowych lecz szosowe, bo 95% przebiegu robię po drogach asfaltowych. Ale jeszcze nie zdarzyło mi się gdzieś utknąć w terenie. Napęd na 4 łapki działa rewelacyjnie. To autko "lubi" teren.
- na szosie/autostradzie do 160 km/h spokojnie.
- zimą - rewelacja.
- b.dobre hamulce

Minusy:
- spalanie ( u mnie 9/10 l. zimą więcej... czyli jak piszesz .. wiadro) ale ... jeżeli chcesz mieć przyzwoitą terenówkę, to nie oczekuj w tej kwestii rewelacji. Dobra terenówka nie może mieć wyżyłowanego silnika wysokoobrotowego. To jest pewnego rodzaju kompromis. Daję na paliwo, nie daje na części.

Ostatnia uwaga: przestrzeń ? na pewno 4 osoby podróżują komfortowo na długiej trasie. Być może zbyt mały bagażnik, sam nie wiem. Zdarzało się, że woziłem narzędzia, łopaty, piłę łańcuchową, taczkę itp. Składana, dzielona tylna kanapa pozwala dowolnie kształtować przestrzeń i przewozić nawet duże ładunki.

Pewnie Cię tym nie przekonam, ale mogę innym śmiało polecić ten samochód. Nowsze modele mają już "stały" napęd na 4 koła. Nie wiem czy bym to polubił, Ja jestem tradycjonalistą.

Aha ... jeszcze cena. Rocznik 2004 w wersji limitowanej (skóra, klima, elektryczne szyby i lusterka, podgrzewane fotele itp duperele) ok. 35000 zł
wp.krzysztof
Stonka bieszczadzka

Postprzez Stały Bywalec » 2 maja 2010, o 15:20

Piotrze, przy jakiejś najbliższej okazji (np. na IX KIMB-ie) pogadaj z Wojtkiem1121. On jeździ już od pewnego czasu dwoma terenówkami, ma więc na pewno stosowną wiedzę nt. tego rodzaju samochodów.
Jaka jest najpiękniejsza górska miejscowość w Polsce?
Podpowiedź: 4 sylaby, w tym pierwsza: "Za".
Jeśli jednak myślisz o Zakopanem, to jesteś w błędzie.
Prawidłowa odpowiedź brzmi: Zatwarnica.

Pozdrawiam
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Prezydent na uchodźstwie

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Następna strona

Powrót do Informacje i porady dla zmotoryzowanych