Karpaty Rumuńskie Czerwiec 2010 - relacja

Maramuresz, Góry Rodniańskie, Kelimeńskie, Bucegi, Fogaraskie, Parang i inne

Karpaty Rumuńskie Czerwiec 2010 - relacja

Postprzez IraS » 29 cze 2010, o 14:45

Dzień 1 – ruiny twierdzy Şoimoş, Lipova i Góry Zarand

Sobotni, czerwcowy poranek w Radosnym Szwejkowie oznaczał dla mnie początek kolejnej rumuńskiej przygody. W skład ekipy weszło pięciu wspaniałych, czyli Iras, Johny, Łysy, Wojtek1121 oraz Ojciec Prowadzący, a także ja, jako jedyna „rodzynka”. Po porannej kawce, która poniekąd jest już stałym rytuałem każdej wyprawy, ruszyliśmy w stronę słowackiej granicy i dalej na południe.

Całą drogę towarzyszyło nam palące słońce, a klima okazała się pusta. Co było do przewidzenia, również Rumunia przywitała nas skwarem, więc postanowiliśmy niezwłocznie poczynić niezbędne zabiegi techniczne, w celu podniesienia komfortu telepania się rumuńskimi bezdrożami, znaczy nabiliśmy klimatyzację . W trakcie podróży Johny namiętnie zapoznawał się z przewodnikami, co w końcu przydało się w Lipovej. Urokliwe miasteczko było końcowym etapem dzisiejszego odcinka podróży. Oprócz malowniczych ruin twierdzy Şoimoş, odnaleźliśmy tu również ogromny kościół z cudownym obrazem Czarnej Madonny oraz Turecki Bazar.

Więcej widoczków: www.karpaty.travel.pl/galeria/thumbnails.php?album=68
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Karpaty Rumuńskie Czerwiec 2010 - relacja

Postprzez browar » 29 cze 2010, o 16:30

Mam takie pytanie do Wojtka1121 - jaką kamerą filmowałeś?
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postprzez Marcin » 29 cze 2010, o 18:44

Iras nie weszliście pokłonić się Czarnej Madonnie. Myślę, że zawiedliście Ojca Prowadzącego.
Marcin
Marcin
Wyrypiarz bieszczadzki

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez IraS » 29 cze 2010, o 19:19

Marcin napisał(a):Iras nie weszliście pokłonić się Czarnej Madonnie. Myślę, że zawiedliście Ojca Prowadzącego.

I to nie był pierwszy zawód Ojca Prowadzącego ;)
IraS
Administrator

Postprzez Wojtek1121 » 29 cze 2010, o 19:19

Chciałbym podziękować Irasowi za zorganizowanie wspaniałej wyprawy w której mogłem uczestniczyć oraz innym uczestnikom za wspaniałe towarzystwo. Wyprawa dostarczyła mi niesamowitych wrażeń , którymi zamierzam się podzielić. Filmowałem kamerą JVC HDD Everio. Wszystkie nagrania w ruchu dokonywałem prowadząc samochód , także proszę o wyrozumiałość co do jakości.
Wojtek1121
Wyrypiarz bieszczadzki

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Postprzez IraS » 29 cze 2010, o 19:24

Upatrzywszy sobie pachnącą miętą łączkę, u stóp Gór Zarand nad brzegiem Maruszy, przystąpiliśmy do rozkładania naszego pierwszego obozowiska. Po ustawieniu namiotów, można by śmiało powiedzieć, że wyprawę sponsoruje marka Quechua ;). Pierwsze moczenie w potoku, niestety tylko dla odważnych, gdyż zasiedlały go niezidentyfikowane wężyki oraz raki ;). Jakby nie było trzeba opić pierwszy biwak, więc polały się wszelakie trunki, a hasłem przewodnim było zawołanie Wojtka1121 „Pij kocie mleko, bo w Bieszczady daleko”. Przy blasku ogniska chłonęliśmy spokój wieczoru… Niestety cisza nocna została nagle przerwana przez Łysego, który niespodziewanie również dla siebie, odpłynął w czerń nocy, a dokładniej spadł z kilkumetrowej skarpy do potoczku. Na szczęście skończyło się na kilku zadrapaniach i obitym zadzie .

Tekst: K.B.
IraS
Administrator

Postprzez IraS » 30 cze 2010, o 09:35

Mapa z trasą z pierwszego dnia. http://www.karpaty.travel.pl/mapy/r1.jpg" target="_blank

Widoczki z 1 dnia - Góry Zarand http://www.karpaty.travel.pl/galeria/th ... p?album=68
IraS
Administrator

Postprzez karabin_bojowy » 30 cze 2010, o 15:02

Dzień 2 – Góry Poiana Ruscă oraz Góry Semenic

Nie wiem czemu wyrwało mnie z namiotu już około godziny 5 rano czasu miejscowego, co generalnie jest dla mnie środkiem nocy :D . Nieśmiało z auta wychylił się również Wojtek, lecz szybko skrył się znów w ciepłym wnętrzu. U mnie włączył się widać tryb „tuptak dreptak”, gdyż poniosło mnie na osnuty tajemniczymi mgiełkami brzeg Maruszy. Pojawili się pierwsi pasterze ze swoimi stadkami kóz i owiec oraz bacznie obserwującymi mnie psami, a także głośna gromadka gęsi. Spoza zboczy gór Zarand, które dotąd pozostawały uśpione we mgłach, zaczęły przebijać się cudne promienie słońca.

karabin_bojowy
Ekspert bieszczadzki

Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Postprzez browar » 30 cze 2010, o 15:06

karabin_bojowy napisał(a):Pojawili się pierwsi pasterze ze swoimi stadkami kóz i owiec oraz bacznie obserwującymi mnie psami, a także głośna gromadka gęsi.

A te gęsi to dzikie czy hodowane?
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postprzez karabin_bojowy » 1 lip 2010, o 14:24

browar napisał(a):
karabin_bojowy napisał(a):Pojawili się pierwsi pasterze ze swoimi stadkami kóz i owiec oraz bacznie obserwującymi mnie psami, a także głośna gromadka gęsi.

A te gęsi to dzikie czy hodowane?

hodowane 8-) :P ...
karabin_bojowy
Ekspert bieszczadzki

Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Następna strona

Powrót do Karpaty rumuńskie