Piotr_S napisał(a):Generalnie, aby coś pogdybać musiałyby być znane nazwiska owych dwóch kandydatów i ewentualnie sympatie polityczne. Moim zdaniem stanowisko dyrektora jakiegokolwiek PN obsadza się wg klucza politycznego. Podobnie jak od dawien dawna obsadza się w ten sposób stołki w RDLP - od dyrektora po nadleśniczego. A na tym terenie wszystko jest już w rękach PO, wystarczy zestawić chronologicznie jak się to odbywało:
nadleśniczego Nadleśnictwa Cisna,
wójta, poseł a potem europoseł o tym samym nazwisku lecz odmiennej płci,
mianowanie Balwierczaka na dyrektora RDLP (skąd, przez kogo?)
likwidację Nadleśnictwa Wetlina (po co, przez kogo?),
zmiany personalne w innych nadleśnictwach,
itd.
Generalnie jak wszystko jest w rękach jednej opcji to na ogół też dobrze nie jest. Prędzej czy później.
Mija (lub już minęła) 5 letnia kadencja dyrektora, zapewne obowiązuje teraz jakiś termin rozpisania nowego konkursu i wyłonienia kandydatów (a co jeśli będą ci sami?).
W mordę jeża. Co prawda to prawda. Tak i tak, mimo, że burzy się we mnie ekologiczna krew zagłosuję na nr 5 na liście PO czyli na Wójcinę Cisnej. Dobry kandydat, Baba z piekła rodem, skuteczna, samorządowiec znający region. Poza tym jestem Jej coś winna. Na naturowej konferencji Pani Wójt zapewne wzorując się na Gierku zapytała się, czy ekolodzy pomogą Jej zdobyć pieniądze na kanalizację gminy. Nie namyślając się odpowiedziałam, że tak. Oczywiście, wyrwałam się przed orkiestrę i dostałam op... . Głosując na Renatę wypełnię daną obietnicę. Kanalizacja to podstawowy problem w naszym regionie.
Z tego co wiem to byli diablo dobrzy kandydaci. Szkoda, że nie został już wyłoniony nowy Szef parku. Rzeczywiście to pachnie polityczną szopką. Zresztą mówi o tym Leobek, a On jest przecież najlepiej zorientowanym w temacie. Z tego co pamiętam to pod petycją w sprawie zmiany ustawy o ochronie przyrody chodziło nie tylko o zmianę prawa ale także o odpolitycznienie stanowiska dyr parku, a nawet o ochronę byłych dyr przed dyskryminacją m.in. na rynku pracy. Kurczę myślałam, że szefem będzie nasz forumowy Kolega.