Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 5 mar 2010, o 20:54

KUCHNIA KRESOWA Tort serowo - śliwkowy

Składniki: 50 dkg śliwek. Ciasto: 20 dkg mąki 12,5 dkg masła lub margaryny, 1 jajko,10 dkg, cukru, szczypta proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wyrobić i do lodówki. 50 dkg twarogu utrzć z 2 żółtkami, dodać skórkę pomarańczową, dosłodzić do smaku, dodać na koñcu pianę ubitą z 2 białek. Rozłożyć ciasto w natłuszczonej tortownicy. Wsypać na nie 50 dkg wypestkowanych śliwek, 3 łyżki cukru, a następnie na to wyłożyć masę serową.

Wstawić do piekarnika na 60 - 70 minut.
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez browar » 29 maja 2010, o 23:11

OGÓRKI MARYNOWANE W SOKU Z CZARNYCH PORZECZEK
Kilo ogórasków gruntowych myjemy i kroimy na wzdłużne połówki.Przygotowujemy marynatę: sok z czarnych porzeczek - można kupić czysty sok w jakimś Carrefourze albo sklepie ze zdrową żywnością,ma być 100%,niesłodzony,300ml; dwa-trzy goździki,czosnek-2-3 ząbki,2-3 łyżeczki cukru,łyżka soli,0,5l wody,jak kto lubi to ziele agielskie i wawrzynu liść.Zagotowujemy marynatę.W międzyczasie wkładamy ogóry do słoja 2l,na dno koper i liście cz.porzeczki.Zalewamy gorącą marynatą,zamykamy,dekiel się zasysa.Wkładamy (lub nie) do lodówki,czekamy tydzień,dwa.POŻERAMY
PS: Właśnie skosztowałem pierwszy raz - PYCHA!!!
PS 2: Wszystkie składniki "na oko":ogórków tyle,ile się zmieści do 2l słoja,soku z cz.porzeczki może być więcej,będą bardziej zdecydowane w smaku itp,itd.
Avatar użytkownika
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 124
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:32

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 31 maja 2010, o 12:29

Zupa pokrzywowa ze słoniną –


Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zżółknie, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez browar » 31 maja 2010, o 20:36

karabin_bojowy napisał(a):Zupa pokrzywowa ze słoniną –

A ziemniaczki? Zapomniałaś o ziemniaczkach w kostkę krojonych i ugotowanych w wywarze...
Avatar użytkownika
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 124
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:32

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 31 maja 2010, o 20:54

a żeby to hancla byk..... fakt :) :mrgreen: bez kartofli to nie to samo :)
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 15 lip 2010, o 14:26

Proziaki

Składniki:
• 1 kg mąki,
• 1 i 1/2 łyżeczki sody,
• 1/2 litra kwaśnego mleka,
• 1 łyżeczka soli,
• 2-3 jajka
Przygotowanie:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze lub na papierze do pieczenia w temperaturze 170 stopni C, około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

Taki przepis znalazłam w sieci, natomiast miałam w ten weekend okazję skosztować proziaków dzięki Duchowi i Oldze :). Możliwe, że sa jeszcze inne lub lekko zmodyfikowane przepisy :). Jakby nie było polecam :mrgreen:
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 25 lis 2010, o 15:26

A tak mnie naszło ostatnio .... prawie prosto z Kaśkowych bagien ;-)

ZUPA BAGIENNA

Składniki
500g mrożonego groszku
1 cebula dymka
750ml bulionu z kurczaka lub warzywny
1 kulka (100g) mozzarelli


Sposób przyrządzenia
Ugotuj groszek razem z dymką w bulionie.
Wyrzuć dymkę, pokrój kulkę mozzarelli na 4−5 części i wrzuć ją do garnka z bulionem i groszkiem.
Całość zmiksuj na gładką masę. Gotowe !

Dodaliśmy do tego grzanki czosnkowe i trochę kwaśnej śmietany, a no i gałka muszkatołowa :mrgreen:

Smacznego....
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez kumak_gorski » 10 gru 2010, o 17:39

GĘSI PIPEK
(wersja żołądkowa hardcore;-))

gęsie żołądki
smalec z gęsi
cebula
gałka muszkatołowa
czosnek
sól
rodzynki
curry

Z surowych żołądków ściągamy błonkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (im starsza gęś, tym dłużej). Po ugotowaniu wyciągamy, kroimy w mniejsze kawałki (albo nie kroimy), roztapiamy delikatnie smalec, wrzucamy pokrojoną byle jak cebulę, kilka ząbków czosnku, smażymy, dorzucamy żołądki, gałkę i curry i na malutkim ogniu dusimy to jak najdłużej. Jemy z pieczywem, plackami ziemniaczanymi albo z niczym.
Uwaga: smalec z gęsi jest bardzo zdrowy, porównuje się go z oliwą z oliwek, mimo kaloryczności. To takie slow food, m.in. ze względu na ryzyko przypalenia smalcu.
Smacznego!
Picking up my pain from door to door/Riding on the storyline/Furnace burning overtime/But this train don't stop there anymore
kumak_gorski
Wyrypiarz bieszczadzki
 
Posty: 281
Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 13:05

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez Markela » 12 sty 2011, o 13:08

Karabin-bojowy!
Skąd Ty czerpiesz te przepisy?
Ten jest rewelacyjny :-)

Konfitura z czerwonej cebuli
Markela
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 68
Dołączył(a): 10 sty 2011, o 10:46
Lokalizacja: Wolność słowa i wyznania (Konstytucja) I tego wymagam na każdym forum

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 12 sty 2011, o 22:15

a tak różnie...zbiera się po świecie ;) aktualnie przygotowujemy się do wyjazdu do Rumunii..więc coś z kuchni rumuńskiej...

Mamaliga la cuptor, czyli pieczona mamałyga

składniki:
2 szklanki kaszy kukurydzianej
1 szklanki zimnej wody
2 szklanki wody wrzącej
szklanka bryndzy
łyżka soli
2 jajka
3 łyżki śmietany
łyżka soli
masło do wysmarowania formy


sposób przygotowania
Jajka rozbijam do miseczki i roztrzepuję je ze śmietaną. Kaszę mieszam z zimną wodą, po czym, cały czas mieszając, wsypuję ją do osolonego wrzątku i gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układam połowę kaszy, a na niej kawałki bryndzy. Ser przykrywam drugą częścią kaszy, a całość zalewam jajkami rozbełtanymi ze śmietaną. Na wierzchu jeszcze układam wiórki masła i naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-=25 minut.
Mamałygę podaję gorącą jako dodatek do obiadu.

Dodatkowe informacje:
Taka zapiekanka jest doskonała jako samodzielne danie. Wtedy warto je wzbogacić parmezanem, którym należy zapiekankę posypać na 10 minut przed końcem pieczenia. By była ładniejsza, przed podaniem warto ją posypać kawałkami pomidorów i udekorować listkami świeżej bazylii lub szczypiorku.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.