Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 19 kwi 2011, o 09:36

generalnie to nie chodzi o smak czosnku, tylko o zapach.... własnie tym liście "Allium ursinum" można między innymi odróżnić od konwalii, czy ziemowitu, gdyż nad stanowiskami gdzie rośnie czosnek unosi się charakterystyczny zapach.

a z tym podlewaniem to nie wiem jak do mojego ogródka mógłby w tajemniczy sposób teleportować się niedźwiedź w niecnym celu podlania czosnku :D :mrgreen: :twisted: ...
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez skazaniec » 19 kwi 2011, o 09:49

Kasia ja się muszę do ciebie ładnie uśmiechnąć o ten czosnek w celu rozpoczęcia uprawy :) hehe
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1520
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 19 kwi 2011, o 09:57

się uśmiechaj... ale najlepiej chyba sadzić jesienią, więc się przypomnij jesiennie bardziej :-D....
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez skazaniec » 19 kwi 2011, o 09:58

gut :D
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1520
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 13 cze 2011, o 11:24

a teraz takie takie banalne :D....

Jajecznica z pokrzywami

Składniki:
• kilka garści młodych pędów pokrzyw
• 8 jajek
• 2 łyżki masła
• sól
• pieprz

Wykonianie:
Dokładnie oczyszczone pokrzywy posiekać po czym poddusić je na rozgrzanym maśle. Następnie wbić do nich jajka.
Całość roztrzepać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę, aż jajka się zetną.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez lidkru » 13 cze 2011, o 13:09

a te pokrzywy to siekać w rękawiczkach czy się umartwiać? czy to istotne dla smaku jajecznicy? ;)
...Właśnie przed chwilą zbiegłam z zakładu
Dla niepoprawnych marzycieli...
Avatar użytkownika
lidkru
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 3144
Dołączył(a): 15 lut 2011, o 13:36
Lokalizacja: Kujawy

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 13 cze 2011, o 15:04

generalnie, gdy młode pokrzywy stłuczesz odwróconym nożem, czyli tępą stroną, raz przy razie przestaną parzyć :D ... więc nie histeryzujmy z umartwianiem :) :P ... No chyba, że przekonania bądź wiara zabrania ci wykonania czynności stłuczenia pokrzyw to rozumiem :)... wtedy polecam rękawiczki 8-)
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez browar » 13 cze 2011, o 15:16

Można też sparzyć wrzątkiem i od razu przestają parzyć ;)
Avatar użytkownika
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 124
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:32

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez krzyś » 13 cze 2011, o 15:51

lidkru napisał(a):a te pokrzywy to siekać w rękawiczkach czy się umartwiać?

Istnieje gatunek pokrzywy, który nie parzy. Nie znam się na tym dobrze. Wiem gdzie rośnie niedaleko mojego domu i że kwitnie na biało. Myślę, że o ten gatunek chodzi:
http://www.garnek.pl/aklah/3062429/lecznicza-pokrzywa
Góry wysokie, kto mi z wami walczyć kazał...
Avatar użytkownika
krzyś
Bieszczadzki ekspert
 
Posty: 1381
Dołączył(a): 17 cze 2010, o 11:03

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez browar » 13 cze 2011, o 19:30

To jasnota,a nie pokrzywa.Jadalna ale mało smaczna.Należy spożywać tylko młode liście lub pędy pokrzyw,stare zawierają cystolity,w większej ilości szkodzące nerkom.
Avatar użytkownika
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 124
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

cron