Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez lucyna » 20 cze 2011, o 11:52

Przed chwila sprawdzony i rewelacyjny

Placki kartoflane

1 kg ziemniaków (mogą być młode, należy tylko nadmiar soku odcedzić i poczekać aż ustoi się, krochmal potem dodać do pulpy ziemniaczanej)
1 jajko
trochę mąki,
cebula, czosnek, pieprz, sól
pokrojony w kosteczkę boczek wędzony
Ziemniaki trzemy na tarce pół na pół ziemniaczanej i marchewkowej drobnej, odcedzamy pulpę jak jest taka potrzeba, dodajemy jajko, mąki dosypujemy powoli ciągle mieszając (jak za dużo jej wsypiemy to będą kluchy a nie placki), dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, zmiażdżony czosnek, boczek pokrojony w kosteczkę i przyprawy. Dobrze pulpę mieszamy aby ja najwięcej weszło w nią powietrza i smażymy placki. Ja stosuję nowy olej kujawski z 3 ziaren.
Avatar użytkownika
lucyna
Zbanowany
 
Posty: 2158
Dołączył(a): 1 lut 2010, o 10:04
Lokalizacja: Góry Sanocko-Turczańskie

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 20 cze 2011, o 13:07

Placuszki z cukinii

Składniki:
1-1,5 kg cukinii
4 łyżki mąki
2 jajka
duża garść posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
pieprz świeżo mielony
sól

Wykonanie:
Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić, odstawić na 15 min, odcisnąć sok. Do cukinii dodać mąkę, jajka, zieleninę, starty ząbek czosnku, pieprz oraz ponownie posolić, wymieszać i natychmiast smażyć.


SMACZNEGO :mrgreen:
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 20 cze 2011, o 13:22

Bomby różanieckie

Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych
0,5 kg ziemniaków surowych
30 dag mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
1 kg ziemniaków gotowanych
20 dag twarogu
1 cebula
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotowane przepuścić przez praskę. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki starte wylać na druszlak, żeby sciekł sok. Następnie dodać je do ziemniaków gotowanych, wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
Nadzienie: Cebulkę podsmażyć i dodać do ziemniaków z twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
Zrobić kulki wypełnione w środku nadzieniem. Następnie gotować je w osolonej wodzie do wypłynięcia i jeszcze przez 5 minut od wypłynięcia.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez lidkru » 20 cze 2011, o 17:08

INNE placki z kabaczkiem

5 sporych obranych ziemniaków
1 kabaczek ok 1/2 kg
1 duża cebula
1 jajko
1/2 szkl mąki
sól i pieprz
ziemniaki, kabaczka i cebulę utrzeć na drobnej tarce, ew. odcisnąć nadmiar soku. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszac, smażyć na złoto z obu stron. Zajadac z kefirem. Niebo w gębie :D
...Właśnie przed chwilą zbiegłam z zakładu
Dla niepoprawnych marzycieli...
Avatar użytkownika
lidkru
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 3187
Dołączył(a): 15 lut 2011, o 13:36
Lokalizacja: Kujawy

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez PiotrekF » 23 cze 2011, o 19:44

;)
Obrazek
jeżeli ktoś jest ........... to podam przepis na ów "specjał"(w najlepszym tego słowa znaczeniu)
PF
PiotrekF
Wyrypiarz bieszczadzki
 
Posty: 243
Dołączył(a): 19 mar 2009, o 10:12

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 23 cze 2011, o 21:19

Piotrek jaaaaaaa chce :D ... zrobię Łysemuuuu :) :mrgreen:
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 23 cze 2011, o 21:22

Jak chcesz Łysemu zaserwować plaster miodu, po prostu nie myj uszu ;p
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez otrok » 23 cze 2011, o 21:24

uwaga na niedźwiedzie
otrok
Wyrypiarz bieszczadzki
 
Posty: 335
Dołączył(a): 17 lut 2011, o 09:17
Lokalizacja: Beskid Niski i po górze

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 23 cze 2011, o 21:36

nie nie to nie tak... Iras wyszła by kuleczka :) ... ale jak Łysy zobaczył zdjęcie to już nie chce :D ...
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez PiotrekF » 27 cze 2011, o 14:51

;) Katarzyno!
..... ma rację Twój Łysy, że nie chce, bo prawdziwy ..... nie je miodu ,tylko żuje ..... pszczoły. ;)
PF
PiotrekF
Wyrypiarz bieszczadzki
 
Posty: 243
Dołączył(a): 19 mar 2009, o 10:12

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.