Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez browar » 31 sty 2010, o 17:23

Smalec dwufazowy
Bierzemy słoniny funt,dzielimy na dwa,lub po połowie słoniny i boczku.Pierwszą,zmrożoną część (słonina) poddajemy obróbce w thermomiksie,czyli mielimy i topimy (varoma 10min,poz 5-6),po stopieniu dodajemy cebulę (1szt),czosnek(2-3zb),dalej topimy (varoma 5min,poz 4-5),następnie dodajemy kwasiborka(nieduże,kwaśne jabłko,ew. jabłko winne),łyżeczkę soli,pieprz (ja do daję pastę chili robioną przeze mnie czyli borutę1) (varoma 3-5 min,poz 4-5),potem studzić 10 minut.
Drugą część słoniny (lub boczek) ręcznie kroimy w kostkę,zadajemy na patelnię i robimy skwarki,takie dobrze wysmażone,na koniec wlewamy z thermomiksa pierwszą część,łączymy.Całość wlewamy np do słoika,studzimy.Jak się zgęści mieszamy i chowamy do lodówki.Pożeramy.Smacznego ;)
Avatar użytkownika
browar
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 124
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:32

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 31 sty 2010, o 17:31

Smalec z karku

Kupujemy cały karczek, przyprawiamy i pieczemy w brytfance, w piekarniku aż się dobrze upiecze i wytopi. Następnie wyrzucamy karczek, albo dajemy psu ;) a to co zostało w brytfance zlewamy do jakiegoś naczynia i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień mamy w naczyniu na wierzchu pyszny szmalczyk a pod spodem jeszcze pyszniejszą galaretkę.
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 31 sty 2010, o 17:36

:shock: :shock: :shock: :shock:

Pierwsze primo:...nie mam termocośtam

Drugie primo: karczek wywalić ??? ale jak to ?



Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki
1 kg czerwonej cebuli
suszony tymianek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
6 łyżek octu balsamico
3 łyżki miodu
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Cebulę kroimy w wiórki i smażymy na oliwie powoli, aż się zeszkli. Potem zwiększamy ogień, by się zrumieniła. W trakcie smażenia dodajemy posiekany czosnek, roztarty w palcach tymianek, sól, pieprz. Kiedy cebula jest miękka dodajemy miód, mieszamy i po chwili dodajemy ocet. Chwilę gotujemy, aż odparuje. Doprawiamy do smaku. Niekiedy można jeszcze podlać czerwonym wytrawnym winem i także go oczywiście odparować.
Taki mały myk ;) ...żeby cebula szybciej zmiękła na oliwie, trzeba ją posolić...

Świetnie pasuje do mięsiw przeróżnych oraz pasztetów i ptactwa.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 31 sty 2010, o 17:55

Szynka w Coca−Coli Cherry

Składniki

* 2 kg szynka peklowana ( aby otrzymać szynkę peklowaną, należy surową szynkę natrzeć
solą peklową − 40g soli peklowej na 2kg szynki i zostawić w lodówce na co najmniej 24h
* 1 obrana i przekrojona na pół cebula
* 2 litry Coca−Coli Cherry
− na glazurę:
* ok. 16 goździków
* 3−4 łyżki wiśniowego dżemu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego

Sposób przyrządzenia

Umieść szynkę w garnku, skórą do dołu, dodaj cebulę i zalej colą. Zagotuj, zmniejsz ogień, nakryj pokrywką (ale nie całkiem szczelnie) i gotuj niecałe 2 1/2 godziny. Dokładny czas można ustalić, licząc godzinę gotowania na kilogram mięsa i pamiętając, że szynka będzie jeszcze pieczona w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 230 C.

Gdy upłynie czas potrzebny na ugotowanie szynki, wyjmij ją z garnka (nie pozbywaj się wywaru z gotowania) i poczekaj − przed dalszą obróbką − aż szynka nieco wystygnie.

Usuń skórę z szynki, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Skórę ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę, wtykając w każdy romb goździk.

W rondlu umieść dżem, paprykę i czerwony ocet winny wymieszaj razem składniki i podgrzej na ogniu, do zagotowania. Gotuj do zredukowania się płynów, aż glazura będzie miała konsystencje syropu.

Szynkę umieść w brytfannie wyłożonej folią, pokryj ją przygotowaną glazurą. Piecz ok. 15minut, albo do czasu, gdy glazura się przyrumieni.

INNA PROPOZYCJA PODANIA:

Do gotowania szynki używamy zwykłej Coca−Coli −2 litrowa butelka.

Składniki

* −na glazurę:
* garść goździków
* 1 czubatą łyżkę melasy (można zastąpić miodem)
* 2 łyżeczki musztardy
* 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przyrządzenia

Po ugotowaniu szynki i usunięciu skóry, natnij szynkę ostrym nożem w ukośną kratkę, powtykaj w każdy romb goździki. Ostrożnie rozsmarowuj miód lub melasę, uważając by nie powypadały goździki. Wierz szynki delikatnie pokryj musztardą i brązowym cukrem. Piecz jak wyżej.

Jeżeli po ugotowaniu szynki zostawisz ją do całkowitego wystygnięcia, naszpikujesz ją goździkami i posmarujesz glazurą, a następnie włożysz do zimnego piekarnika. Ustaw temp. 180 C i piecz 30 - 40 minut, a następnie zwiększ temp. pod koniec pieczenia, o ile to będzie konieczne.



I co wy na to ? ktoś wypróbuje :)?
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 1 mar 2010, o 12:12

Chleb Kulikowski

Składniki: 50 dag mąki żytniej typ 720, 2 szklanki wody, 50 dag mąki pszennej typ 650, 3 dag drożdży, 2 łyżeczki soli, łyżeczka kminku, otręby lub mąka ziemniaczana do podsypania.

Mąkę żytnią przesiać do naczynia, zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszać z przesianą mąką pszenną, roztartymi drożdżami, solą i kminkiem, wyrobić, odstawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na dwa kęsy, uformować bochenki na stolnicy posypanej otrębami lub mąką ziemniaczaną, zostawić jeszcze na 40 minut.
Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 220 0 C.

(przepis według „Kuchni Lwowskiej” Danuty i Henryka Dębskich)
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 1 mar 2010, o 16:47

ZUPA CHLEBOWA PO LWOWSKU

1,7 l wywaru z kości i warzyw, 40 dag chleba, tłuszcz, 10 dag cebuli, 2 dag mąki, 40 dag kiełbasy białej, sól, pieprz, czosnek, majeranek i przyprawa do. zup do smaku
Chleb pokrajać w kostkę, zrumienić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z wywarem i kiełbasą, zagotować, podgrzewać przez 15 minut w temperaturze ok. 90°C. Następnie kiełbasę wyjąć, pokrajać na porcje, włożyć do zupy razem z grzankami, chwilę pogotować, doprawić i zaraz podawać.
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 2 mar 2010, o 08:27

Dalej z kuchni kresowej...

„Zupa piwna czyli grzaniec”

Składniki: 1,5 l piwa, 2 lub 3 goździki i kawałek cynamonu, 1/8 l śmietany, 3 lub 4 jajka[żółtka], grzanki z bułki, podsmażonej na maśle, 20 dag twarogu, cukier 4 łyżeczki.

Zagotować piwo z goździkami i cynamonem, przykryć pokrywką.
Z żółtek i cukru ukręcić kogelmogel, do niego dodać śmietanę, dobrze wymieszać i do tego wlewać po troszeczku gorące piwo. Cały czas mieszać żeby się nie zważyło.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła dodać nieco oleju i smażyć pokrojoną w kostkę białą bułkę na grzanki.
Na talerze lub w miseczki nalać gorące piwo, dodać do każdej porcji grzanki i wkruszyć twaróg.
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 3 mar 2010, o 20:44

Ukraińskie gałuszki :mrgreen:


składniki:
8-10 ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki posiekanych pestek dyni
3 łyżki mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
20 dag resztek wędlin
pieczonego mięsa lub drobiu
po 1 łyżce masła i oleju
sól
pieprz

Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj z masłem, następnie połącz z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Przypraw, dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, ułóż je na natłuszczonej olejem blasze. Upiecz na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawaj polane masłem, z dodatkiem surówek.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez karabin_bojowy » 3 mar 2010, o 20:49

Marchew na ostro :twisted:

Ani potrawa tatarska, ani ukraińska, a do kupienia na każdym bazarze...w ten sam sposób, co marchewkę, można przyrządzić bakłażany lub inne warzywa.

Składniki: 1/2 kg marchwi, 1/2 szkl. oleju sojowego, 2 łyżki octu, 5-7 ząbków czosnku, przyprawy (sól, cukier, pieprz, papryka, kolendra lub gotowa mieszanka specjalnych przypraw do koreańskiej marchewki dostępna na miejscu)

Do startej na grubej tarce marchewki dodać 3 łyżeczki oleju i 2 łyżki octu, pomieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy smak i aromat.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Kulinarne sado-maso czyli uciechy stołu

Postprzez IraS » 5 mar 2010, o 20:46

KUCHNIA KRESOWA - PIEROGI “A LA HOTEL GEORGE”

35 dag mąki, jajko, ok. 2/3 szklanki mleka lub wody; nadzienie: 40 dag żółtego sera, 20 dag koncentratu pomidorowego, 8 dag masła, natka pietruszki; masło do polania, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem mleko lub wodę. Starannie wyrobić ręką wolne ciasto, przykryć wilgotną ściereczką. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach, połączyć z koncentratem pomidorowym podsmażonym na maśle i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość 3/4 mm, wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładać nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi takie pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu (3 dag), zamieszać i ugotować. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć z wody, podzielić na porcje, polać masłem i zaraz podawać.
Avatar użytkownika
IraS
Administrator
 
Posty: 3326
Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:37

Następna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

cron