przez Stały Bywalec » 1 maja 2010, o 09:42
Główny Mechaniku, mam pytanie - jacy są ci Twoi bohaterowie. Jeśli to bieszczadzcy ludzie prości, to faktycznie musisz dotrzeć do informacji, jakie najtańsze regionalne piwo królowało w Bieszczadach w 1978 r.
Ale jeśli to ludzie tylko z nieco wyższej sfery, to śmiało możesz napisać, że pili piwo żywieckie - popularną "tańczącą parę". W owym roku miałem już 27 lat i pamiętam sporo firm piwnych z tamtego czasu. I wiem, że "Żywiec" oraz "Okocim" to były wtedy piwa takie z "górnej półki" - dostępne w restauracjach i kawiarniach w całym kraju. Może nie w "mordowniach", ale już w takich całkiem przeciętnych lokalach gastronomicznych. A już w Polańczyku (wówczas jeszcze rozbudowywanym) i Solinie owe piwa były na pewno w lokalach oraz w delikatesach.
Możesz też pokusić się o szybką kwerendę w Internecie. W 1978 r. Bieszczady znajdowały się w województwie krośnieńskim. Zacznij od strony miasta Krosno, dalej historia, przemysł, browary, itd., itp. Trochę na chybił trafił, ale powinieneś coś znaleźć.
Jaka jest najpiękniejsza górska miejscowość w Polsce?
Podpowiedź: 4 sylaby, w tym pierwsza: "Za".
Jeśli jednak myślisz o Zakopanem, to jesteś w błędzie.
Prawidłowa odpowiedź brzmi: Zatwarnica.
Pozdrawiam
Stały Bywalec