Caryńska napisał(a):Witam
Bardzo proszę o pomoc. Wybieram się wrzesień lub październik na Słowację. Czy w Novej Sedlicy oprócz schroniska Kremenec są inne możliwości noclegu? Pisaliście o tym, ale posty są sprzed kilku lat. A może ktoś niedawno był i może polecić ciekawe trasy i noclegi. Wyjazd ma być weekendowy. Zastanawiam się też nad wariantem dojechania samochodem na przełęcz pod Małą Rawką zostawienie auta i przejście przez Rawki, Kremenaros na Słowację, nocleg i powrót przez Runinę i Rabią Skałę do Wetliny. Czy lepiej mieć auto po tamtej stronie i możliwość podjechania gdzieś.
A
Plan masz dobry 1 dzień ok 7-9 godzin spokojnym tempem z Kremenarosu do novej sedlicy prowadzi czerwony szlak ,dalej w kierunku masz zielony szlak (z Czerteża) do N.S.(łatwiejszy do zejścia),na drugi dzień wchodzisz na Rabią Skałę żółtym,dalej na Jaworzec i do wetliny ok 6-8 h.W ogóle Nova Sedlica to piękna miejscowość leży na wys 410 mnpm dlatego przewyższenie jest spore ponad 800m np z Kremenarosa .Polecam Pensjonat Hostinec Beskyd,tam nocowałem w lipcu tego roku przyjemnie ,czysto,w pokojach mieszczą sie łazienki,aneks kuchenny na piętro.W kuchni jest wszystko co jest potrzebne do przyrządzenia posiłków.Cena 12 euro za dobe.W Kremencu nie spałem bo ciężko tam o miejsca noclegowe,chyba że zarezerwujesz.Ja na słowacje poszedłem na spontanie.W Kremencu można dobrze zjeść,obok mieści się skleo spożywczy,płaci się w euro ceny ok 20-30% wyższe więc nie ma obawy że braknie kasy.Oba pensjonaty oddalone są od siebie w odległości ok 300m na czerwonym szlaku.Między nimi chyba też powstało cos nowego bo zauważyłem wychodzących w góry turystów z dużego żółtego budynku.