Prośba o pomoc przy układaniu trasy

Szlaki, czasy przejść, dojazd i inne praktyczne tematy

Re: Prośba o pomoc przy układaniu trasy

Postprzez lidkru » 23 sty 2012, o 15:48

Imou, to , czy będziesz wędrować 5 czy 25 km dziennie, to zależy gł. od Ciebie, ale np pogoda tez może sie do tego przyczynić :) Poza tym dla mnie najważniejszą sprawą jest nieprzywiazywanie sie zanadto do sporzadzonego planu wyprawy, zawsze mozesz przecież rano zmienić zdanie i zamiast w lewo iść w prawo, albo zostać sobie na drugi dzień w tym samym miejscu :) Plan generalnie masz ok i życzę udanego wyjazdu :D
lidkru
Zakapior bieszczadzki

Podziękował : 54 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Postprzez jerzumarian » 23 sty 2012, o 20:02

na marginesie: biorąc pod uwage Twój plan to odpowiem na pyt nr 1 tak: baza w rabem funguje tylko w okresie wakacji letnich. a ty piszesz że chcesz jechac wiosną lub wczesnym latem. więc przed 1.07 możesz się zdziwić
co do dojazdu autobusem WCZESNĄ WIOSNĄ- połączen jest mizernie mało. z Ustrzyk do Wolosatego rano na pewno nie dojedziesz, z tego co pamiętam poza sezonem do Wołosatego dojedzies tylko okolo 13 i po 14.30 ale sprawdz www.e-podróżnik.pl
Busy jeżdżą w okresie od pocz wakacji a wiosną niektórzy busiarze ruszaja na trasy w wekeendy.
Co do stopa na trasie Berehy- Dwernik: zgadzam sie z Lucyną ze trzeba tu autostopem. wiele razy jeździłem
z wetliny do Berehów przed 1.07 nie dojedziesz pksem
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki

Podziękował : 158 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Postprzez tadeusz195 » 23 sty 2012, o 23:11

Aniu_szklaneczko no cóż , wychodzi na to, ze nie do końca zrozumiałem. Sory więc, przepraszam i obiecuję, że już się nie będę czepiał. A dla Ciebie bukiecik wiosennych kwiatów z połoniny.
tadeusz195
Niedzielny turysta bieszczadzki

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez jerzumarian » 24 sty 2012, o 13:03

co do trasy dnia 9. Może zrób sobie taki myk: Chatka Puchatka- Przeł Orłowicza - Smerek(warto wejśc dla widoków)- przeł Orlowicza- Suche Rzeki- Zatwarnica- Krywe (nocleg u Tośki w chałupie) i dziesiąty dzień spacerek przez Tworylne, Studene do Terki.Tam nie ma szlaku ale orientacyjnie trasa nie jest trudna. A biorac pod uwagę warunki bobrowo-zeremiowe, ów spacerek może byc przeprawą... Z Terki masz 2 km do Bukowca na Pks skąd dojedziesz po południu do Soliny, Polanczyka, Wołkowyi. Albo przekimaj w Terce w jakiejś agroturystyce i następnego dnia rusz nad Solinę. wiosną pobyczyc się mozna wszędzie. a latem z tej strony jeziora jest tłoczno. Spokojnie jest w Zawozie
a co do połączen z Ustrzyk Gornych do wołosatego. do kończ czerwca jeżdżą 3 autobusy: 6.50, 14.00, 15.10. a od 1 lipca częściej.
http://www.e-podroznik.pl" target="_blank
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki

Podziękował : 158 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Postprzez anka-szklanka » 24 sty 2012, o 17:28

Tadzik, skąd u Cie wiosenne kwiaty ? no chyba,że wpostaci miodka z mlecza 8-) tak czy siak dzieki
anka-szklanka

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez tadeusz195 » 25 sty 2012, o 21:37

Aniu z mlecza czyli mniszka jest super wino. Poczęstował mnie kiedyś takim winem kolega... niebo w gębie. Ale wracając do kwiatków z połonin, one zawsze kwitną u mnie niezależnie od pory roku.
tadeusz195

Postprzez skazaniec » 29 sty 2012, o 13:33

Poszukaj sobie moich tematów sprzed roku (http://bieszczadzkieforum.pl/9-dniowa-wycieczka-t916.html), miałem podobne plany:) Czasowo. A co z planów wyszło? Można przeczytać w relacji:)
Trasy masz ciekawe i do przejścia:)
połazić - bezcenne
"...był jednym z niewielu skazanych na bluesa, ten wyrok dodawał mu sił..."
-------------
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
skazaniec
Zakapior bieszczadzki

Postprzez Arni » 8 lut 2012, o 14:50

Pytanie praktyczne odnośnie trasy Duszatyn => Mików. Jak z buta pokonać te brody przez Osławę? Iść mostami i torami kolejowymi czy może woda jest zamarznięta i da się przejść suchą stopą? Latem nie ma problemu ale teraz zimą kąpiel w rzece średnio mi się uśmiecha.

Z Mikowa zamierzam iść na przełęcz Żebrak. Będzie choć trochę przetarta ta droga? Innym wariantem dotarcia na P. Żebrak jest droga z Woli Michowej. Może tamtędy będzie łatwiej bo lepiej przetarte?
Arni
Stonka bieszczadzka

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postprzez Drwalik » 22 lut 2012, o 11:24

Imou napisał(a):.............. dwa tygodnie w bieszczady. Będzie to mój pierwszy raz w tych stronach dlatego chciałbym prosić
Wystartować chciałem z Komańczy i mój pomysł to mniej więcej coś takiego:
................
dzień7- Bereżki> autobusem*/stopem do Ustrzyk> Połonina Caryńska> Chatka Puchatka (nocleg) *Czy złapię jakikolwiek autobus na tej trasie?
dzien8- chatka puchatka> Połonina Wetlińska> Przełęcz Orłowicza>Smerek>Bacówka Jaworzec Czy ta bacówka funkcjonuje lub do tego czasu zacznie? :)
............
dzień9- I tutaj zaczynają się schody. Nie mam pomysłu co dalej. Chciałbym dostać się do Krywego i Zatwarnicy. Prosiłbym po jakiś pomysł i sugestie co warto zobaczyć w okolicy Krywego i po drodze. Kolejne pytanie to przeprawa przez San? Jak, gdzie?

Po 9 dniach wędrówki chciałbym udać się nad Jezioro Solińskie pobyczyć się kilka dni.............

Moja skromna opinia :
trasy ok, tylko odwrotnie ...zacznij od paru dni w nad Zalewem Solińskim , a potem zacznij realizacje od końca czyli Doliny Sanu i dnia 9 swojego planu z uwzględnieniem rad dot. rozwinięcia i szczegółów planowanych tras.
Mogę się domyślać sprzeciwu wieloletnich doświadczonych że podważam ,ale to moja skromna rada.

Pozdrawiam Drwalik
Gdy usłyszysz ,zobaczysz powiew wiatru to będę ja ...
Drwalik
Stonka bieszczadzka

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez jan » 23 lut 2012, o 12:05

Tadeuszu i Aniu!!!!
Super winko to jest z modraku ( przynajmniej tak w moich stronach nazywają się kwiatki o kolorze niebieskim rosnące na groblach przy zbożach, a mogę prawidłowa nazwa to chaber). Należy zerwać same kwiaty. oberwać tylko płatki z kwiatów, zalać wodą z cukrem i macie z niebieskich płatków piękne czerwone wino, bardzo zdrowe i smacznie "idące do głowy". Tyle, że bardzo dużo wymaga ( wyrób tego wina) cierpliwości i czasu ( obrywanie płatków kwiatków, ale mi się zrymowało ha, ha). Ostatni raz robiłem to winko kilka lat temu, ale "poszło jak woda". Pozdrawiam i smacznego.
jan
Stonka bieszczadzka

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje praktyczne - pytania i odpowiedzi