Przydatne informacje praktyczne

Maramuresz, Góry Rodniańskie, Kelimeńskie, Bucegi, Fogaraskie, Parang i inne

Przydatne informacje praktyczne

Postprzez Basia Z. » 24 mar 2009, o 09:23

Na początek rozkłady jazdy.

Kolejowy:

http://www.cfr.ro/

I autobusowy (nie wiem na ile aktualny):

http://www.autogari.ro/

Pozdrowienia

Basia
Basia Z.

Re: Przydatne informacje praktyczne

Postprzez bies11 » 28 mar 2009, o 21:29

Cześć! Mam pytanie. Czy strona autogari jest główną stroną, dotyczącą przejazdów komunikacją autobusową w Rumunii? Czy jest to odpowiednik naszego pekaesu? Pytam, bo w lipcu planuję wyjazd w Góry Fagarskie i z pewnością będę korzystał z tamtejszej komunikacji. Na stronie autogari.ro nie mogę odnaleźć połączeń, które mnie interesują (śmię wątpić, że nie istnieją). Nie wiem, być może w Rumunii są jeszcze inni przewoźnicy. Szukałem w internecie innych stron tego typu lecz nie znalazłem.
Będę wdzięczny za wszelką informację
bies11
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Basia Z. » 28 mar 2009, o 22:29

bies11 napisał(a):Będę wdzięczny za wszelką informację

Szczerze mówiąc - nie wiem czy jest to jedyna strona. W Rumunii byłam kilka razy ale tylko w rejonach północnych (Bukowina, Maramuresz). Autobusy kursujące np. z Baia Mare do Borszy lub z Suczawy do Gura Humorului znalazłam wcześniej na tej stronie, ale nie wiem czy obejmuje ona absolutnie wszystkie połączenia.

Z doświadczenia wiem ze jest bardzo dużo przewoźników prywatnych nie ujętych w żadnych rozkładach lub mających własny rozkład (zna go zazwyczaj miejscowa ludność). Takie 15-20 osobowe busy nazywają się maxi-taxi i są bardzo popularne na wszelkich wsiach. Niektóre kursują bez rozkładu, niektóre mają rozkłady własne. Np. dostałam taki rozkład w busie do Campulungu, ta sama firma obsługuje kilka linii i rozkład ładnie wydrukowany na ulotce zawiera je wszystkie.
Myślę, że można jechać "w ciemno" bo do każdej miejscowości zawsze coś dojeżdża, a ostatecznie można się dostać stopem, którym jeździ się w Rumunii bardzo dobrze.

Pozdrowienia

Basia
Basia Z.

Postprzez IraS » 9 lut 2010, o 15:32

Znalazłem księgarnię internetową z bogatą ofertą map Karpat rumuńskich Wydawnictwa Dimap www.mapy.bialystok.pl/index.php?k12,eur ... rvas-dimap Mapy tego wydawnictwa dosyć ciężko kupić na naszym rynku a tutaj oferta bardzo bogata więc może komuś przyda się link.
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Postprzez paticolt » 31 sie 2010, o 17:59

tu można kupić bezpośrednio czasami wychodzi taniej niz w polsce wszystkie ceny sa z przesyłka do Polski http://www.dimap.hu/index_eng.php?apps=shop_en&m=9
paticolt
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez andrzej627 » 1 maja 2011, o 14:17

Słyszałem, że na czas pobytu w Rumunii warto jest kupić tamtejszą kartę do telefonu komórkowego. W ten sposób można mieć też dostęp do Internetu. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
andrzej627
Wyrypiarz bieszczadzki

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Postprzez IraS » 1 maja 2011, o 18:19

Andrzej wszystko ci opisze już za 4 dni jak wrócę do domu, bo teraz czasu brak ;)
IraS
Administrator

Postprzez andrzej627 » 1 maja 2011, o 18:46

IraS napisał(a):Andrzej wszystko ci opisze już za 4 dni jak wrócę do domu, bo teraz czasu brak ;)

Z góry dziękuję. Życzę dobrego powrotu.
andrzej627
Wyrypiarz bieszczadzki

Postprzez IraS » 1 maja 2011, o 19:28

W Rumunii są trzy sieci Orange, Vadafone i Cosmote. Orange nie oferuje usługi internetu na potrzebny okres, tylko kontrakt, do tego ma słabe pokrycie HSDPA. Cosmote nie sprawdzałem. Ja korzystam z Vodafone na 2 tyg wyjazd kupuje sobie opcje 1 miesiac i 2gb transferu - koszt 11 euro. Oczywiście są tańsze i droższe opcje. Jest tylko problem trzeba sobie kupić ich firmowy modem usb (koszt ok 100zł). Karta sim w innych modemach (bez simluka) nie działa (pewnie można to jakoś skonfigurować - modem czy telefon, ale mi próbowali to zrobić w punkcie Vodafone i im się nie udało). Kupisz ich modem to pewnie Wojtkowi się nie raz przyda ;) Internet w sieci Vodafone chodzi naprawdę super praktycznie wszędzie gdzie jest zasięg jest HSDPA, a pokrycie mają super nawet w górach, poza jakimiś wąwozami i głębokimi dolinami.
IraS
Administrator

Postprzez andrzej627 » 1 maja 2011, o 20:31

IraS napisał(a): Jest tylko problem trzeba sobie kupić ich firmowy modem usb (koszt ok 100zł).

Ja myślałem raczej o dostępie do Internetu z telefonu. Jadę z lekkim wyposażeniem, bez netbooka, tylko z telefonem. Mam HTC HD2, taki sam jak Ty. Z niego się nie łączysz do Internetu?
andrzej627
Wyrypiarz bieszczadzki

Następna strona

Powrót do Karpaty rumuńskie