Rumunia sierpień 2011

Maramuresz, Góry Rodniańskie, Kelimeńskie, Bucegi, Fogaraskie, Parang i inne

Rumunia sierpień 2011

Postprzez Mika » 8 lip 2011, o 20:42

Witajcie Wszyscy :)
W Rumunii byliśmy rok temu i na Bukowinie mieliśmy okazję poznać Irasa i Wojtka (kojarzymy też inne Twarze widoczne na zdjęciach z ubiegłego lata). Niestety pogoda się wtedy załamała, ja po myciu w lodowatych strumykach się pochorowałam i po tym spotkaniu pomału zjeżdżaliśmy już w stronę domu. Tym niemniej zdążyliśmy zakochać się w Rumunii i w tym roku wybieramy się ponownie. Wyruszamy najprawdopodobniej 1-go sierpnia z Wrocławia na dwa tygodnie. Plan jest póki co naszkicowany z grubsza (oczywiście w oparciu o cudne kolorowe dokładne relacje Irasa i Ekipy): góry Codru Moma i Groapa Ruginoasa, Rimitea i góry Trascau, góry Tarcu i Retezat, Transalpina i jej okolice, góry Bucegi, Vulcanii Noroiosi, Sigishoara. Nie mamy planu gdzie ile dni, nie musimy też tym razem zobaczyć wszystkiego. Główny cel: przyjemność i odpoczynek, w naszym tempie, gdzie nas serca i oczy na dłużej zatrzymają. Jedziemy sami, więc gdyby ktoś przebywał w "naszych" okolicach i miał ochotę na spotkanie, biwakowanie, wspólne wędrowanie, jeśli tylko będzie po drodze - zapraszamy :) - Mika i Norbas

A tak w ogóle, to jestem w polu z opanowywaniem Ozi Explorera, szukaniem i kalibrowaniem map i chwilami nie wiem, jak to będzie. Być może spontanicznie ;)
Mika
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Rumunia sierpień 2011

Postprzez IraS » 8 lip 2011, o 21:08

Witaj na forum :)
Jak będziecie w Retezacie to polecam wam jeszcze Wąwóz Nery i dolinę Beu w Górach Aninej. Według mnie jedno z fajniejszych miejsc w Karpatach, a to już rzut beretem od Retezatu. Sam też tam drugi raz zawitam już środę. Z Ozi pewnie ci pomoże nasz uczynny Andrzej 627 bo go dobrze zna, ja nie dam już rady bo można powiedzieć, że siedzę już na walizkach. Oczywiście po powrocie czekamy na jakąś relacje na forum :)
IraS
Administrator

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Rumunia sierpień 2011

Postprzez Mika » 9 lip 2011, o 20:30

A zatem być może będzie i wąwóz Nery :) Relacja też będzie :) Ale powiedzcie jeszcze, czy jakoś szczególnie "chroniliście" się w niektórych rejonach przed niedźwiedziami? Ogień w nocy, jedzenie daleko od spania? Bo przyznam, że niektóre znalezione informacje mrożą krew...
Mika
Stonka bieszczadzka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Powrót do Karpaty rumuńskie