Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 16 mar 2011, o 11:37

a ja Wam podrzucę sprawdzony sposób na rozgrzanie się po kiepskiej pogodzie na szlaku:)

Rozgrzewająca góralka:)
1 l spirytusu
1 l wody
8 cytryn
goździki (3-4 sztuki)
szczypta gałki muszkatołowej (naprawdę szczypta)
1 szklanka rumu (ok.200 ml)
900 g miodu

Wodę trzeba zagotować, następnie wrzucić goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. Dopiero teraz rozpuszczać miód - b. ważne! Taką wodę z miodem goździkami i gałką zlewamy do słoja. Następnie z cytryn cienko skroić skórę (bez białej włókniny), dodać do słoja. Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu w słoju, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 doby. Po tym okresie nalewkę filtrujemy (przecedzamy - ja to robię na ogół 2 razy przez gazę) i rozlewamy do czystych butelek. Teraz najgorszy element przepisu - butelki zamknięte odstawiamy na około pół roku w ciemne miejsce. Co jakiś czas pamiętajcie aby przemieszać zawartość butelek:)

Jak się przegrzebie przez przepisy to wrzucę jeszcze znakomity przepis na aroniówkę:)
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 28 kwi 2011, o 18:02

* 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
* 1 l żytniówki
* 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
* 1 szklanka cukru

Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez jerzumarian » 30 kwi 2011, o 17:00

ostatnio w kolibie popijalismy bimberek a zagryzalismy czeresienkami z mojej prywatnej hodowli. to byl wypas
Wrócilem z Bieszczadów. Raz na zawsze.
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 2088
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 18:32
Lokalizacja: Jawor

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 30 kwi 2011, o 17:08

Mało skomplikowanie, prosto, dystyngowanie - melodia :) już się czeresienek nie mogę doczekać :)
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez jerzumarian » 30 kwi 2011, o 17:22

jak mawiał mędrzec: największe prawdy są najprostsze. tak też jest z największymi ludzmi.
Wrócilem z Bieszczadów. Raz na zawsze.
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 2088
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 18:32
Lokalizacja: Jawor

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 30 kwi 2011, o 17:26

w sedno utrafiłeś Jerzu :D nie ma to jak setka zagryziona chlebem ze smalcem:)
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez jerzumarian » 30 kwi 2011, o 17:51

piękna myśl! to był taki 12 punkt w skali mojżesza. jak ja lubie te swojaki u zaprzyjaznionej braci górskiej. moj kumpel piechur pędzi swojskie wina. co to sa za smaki. szum lasu z dzikiej rózy, giciak z ryzu, strzał w dyche z czerwonej poprzeczki itd itd itd . a podstawą do pędzenia jest mała książeczka wydana w przemyslu w 1927 roku. o produkcji win i piw domową metoda
Wrócilem z Bieszczadów. Raz na zawsze.
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 2088
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 18:32
Lokalizacja: Jawor

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 30 kwi 2011, o 18:07

Jerzu przenieśmy się do plotek bo nas za gadanie nie na temat ktoś pokrzyczy
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez jerzumarian » 12 maja 2011, o 09:33

wszystko na temat. czy ktos z obecnych na tym forumie pędzi żurawinówke. albo ja przyżądza ze spirytu i owoców. jesli jest ktos taki to prosze o przepis. doilem cos takiego dawno temu na ukrainie i teskno mi panie.........
Wrócilem z Bieszczadów. Raz na zawsze.
jerzumarian
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 2088
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 18:32
Lokalizacja: Jawor

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez skazaniec » 12 maja 2011, o 09:35

podpytam ciotkę mą - ona coś pędziła kiedyś... i dobre toto było :)
Wędrowny Psychopata Gawędziarz
Avatar użytkownika
skazaniec
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1534
Dołączył(a): 13 mar 2011, o 16:27
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

cron