Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Tematy nie pasujące do pozostałych działów oraz luźne pogaduchy o wszelkich sprawach, polityka, historia, obyczaje, kultura, rozrywka, rozmaitości

Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 1 lut 2010, o 19:47

No cóż... nie mogłam się powstrzymać od założenia wątku takowego.... Zaprzeczyć nie mogę, że nie tylko lubię robić nalewki, ale kosztować również. Jakże by smutne były, niektóre wędrówki i włóczęgi bez zacnej kropelki czegoś wzmacniającego ;) ... Czy świat bez Pastorowych nalewek byłby taki sam :D ? ....

Pozwolę sobie wstawić przepis na piwo wygrzebany przeze mnie, gdzieś w księgach różniastych...


Piwo ciemne

1 litr jęczmienia, 25 dkg cukru, 2 dkg chmielu, 2 dkg drożdży, 11 litrów wody

Na jasny brąz jęczmień na blasze przyrumień, na młynku do kawy zemlij, w sześciu litrach wody trzy godziny gotuj. Potym chmielu w dwóch litrach wody z osobna ugotuj, a takoż z osobna i takoż w wody trzech litrach ugotuj cukier. To wszystko do kupy zlej, a ustudzone przecedź i drożdży rozdrobnionych dodaj. Od rana do rana abo od wieczora do wieczora ( a może być i od południa do południa ) trzymaj, do butelek zaraz po tym nalej, ale nie pełno, na pół dłoni. Zaczym zakorkuj silnie. do piwnicy chłodnej stawiaj. Po tygodniu pij.



" Rzecze pismo prorocze:
Jak w piwie wąsy umoczę,
Wtenczas albo podskoczę,
Albo nie podskoczę ..."



Na zdrowie ;) ...
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 1 lut 2010, o 22:17

Co by równowaga była, jako jest ciemne, jasne też być musi... :-)....



Piwo jasne

Wejrzyj na recepturę piwa ciemnego, a tych samych ingrediencyi do jasnego użyj. Z jęczmienia słód zarób, a to tym sposobem: jęczmień od rana do rana namaczaj ( a może być i od wieczora do wieczora abo od południa do południa ), przez sito przecedź, zaczym ów namoczony jęczmień do miski wsyp, mokrą ścierką nakryj, a pomnij abyć go kilkakroć na dzień mięszał, aby nie zaparzył się. Trzymaj go tak, aż kiełki pokażą się, natenczas go na blasze w piecyku wysusz i na młynku do kawy zemlij. Potym jak ciemne piwo gotuj.




" Coś ty piwko przeskrobało,
powiedz że - li,
że cię w zimnej ciemnicy
pod kluczem zamknęli? "
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 2 lut 2010, o 18:35

Nalewka z kwiatu lipy

Składniki

* 2 szklanki płynnego miodu lipowego
* 0.5 l + 50 ml spirytusu
* 2 goździki
* 1.5 szklanki kwiatów lipy
* 1 limetka
* 0.5 cytryny

Sposób przygotowania
Zrób miodówkę na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lipy. Zagotuj 1/2 l wody z goździkami, przestudź, dodaj miód, wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do słoja. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsaj
Potem dodaj świeżo zebrane kwiaty lipy i odstaw nalewkę na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej nalewkę przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i wlej przez wyparzony lejek do butelki. Limetkę umyj i sparz. Cienko obierz skórkę z połowy owocu, przełóż ją do małego słoiczka i zalej 50 ml spirytusu. Odstaw na 2 dni. Do nalweki dodaj sok z limetki i cytryny razem z 2 łyżeczkami alkoholowego ekstraktu ze skórki. Wymieszaj, odstaw na 3 tygodnie do sklarowania. Zlej nalewkę znad osadu, osad przefiltruj i połącz z nalewką. Odstaw na 6 miesięcy w chłodne miejsce, aby lipówka dojrzała
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 3 lut 2010, o 12:53

No to może tym razem...


Nalewka moskiewska

Składniki:
1 litr spirytusu
4 szklanki wody
5 dkg korzenia imbiru
5 dkg szałwii
5 dkg mięty pieprzowej
5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem, aby pomieszać jego zawartość. Po 7 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Uwaga: Proporcje wagowe podano dla świeżych roślin. W przypadku użycia suszu należy wagę zmniejszyć minimum 5 krotnie.
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 4 lut 2010, o 08:16

Śliwowica


2 kg śliwek, 2 litry spirytusu 95 %, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody


Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a literem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.




" Śliwowicy, mocium panie,
Kto popije, ten nie wstanie."
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 3 mar 2010, o 20:58

Może i to profanacja będzie przy Pastorowej jałowcówce, podawać przepisy inne, ale gdy receptury zastrzeżone... cóż pozostaje ;)

Jałowcówka

1 litr spirytusu 95 %
1/2 kg cukru
1/8 litra jałowca
1/2 litra wody

Jałowiec na miazgę stłucz a spirytusem namocz i wody ćwierć litra dodaj, a daj mu pokój. Po tygodniu upłynnionym, w ćwierci litra wody cukier zagotuj, a jałowcówkę onę namoczoną przez bibułkę przesącz, ze syropem zmięszaj; potym na miesięcy kilka znów daj jej pokój, a niechaj się tymczasem wytrawi.



"Jeźli masz być dobry łowca,
Sposób jest dobry, a krótki:
Nie pij wódki bez jałowca,
Nie pij jałowca bez wódki"
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez karabin_bojowy » 1 kwi 2010, o 13:01

Żenicha kresowa

Składniki:
1 kg pięknie wybarwionych, dojrzałych owoców dzikiej róży
0,75 l spirytusu
0,5 l wódki czystej
½ l miodu lipowego lub wrzosowego
5-6 goździków
1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
1 łyżeczka suszonej mięty
 
Sposób przyrządzenia:
Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, gęsto  pozakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, gąsiorek zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Co kilka dni potrząsać naczyniem.. Po 6 tygodniach nalew zlać i przefiltrować.. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z nalewem. Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne miejsce aby trunek się „przegryzł’ i uzyskał piękny bukiet smakowy i zapachowy.




"Jeżeli się taką nalewkę robiło, był to znak ,że w danym domu podlotki stały się już pannami na wydaniu....a warunkiem dobrej nalewki było własnoręczne zbieranie przez panny jesienią owoców dzikiej róży. Nalewką częstowano gości,wznosząc toasty za panny,pito małymi naparsteczkami,bo była intensywna i znakomicie rozgrzewała."
Avatar użytkownika
karabin_bojowy
Zakapior bieszczadzki
 
Posty: 1009
Dołączył(a): 12 mar 2009, o 10:31
Lokalizacja: Lublin

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez Markela » 12 sty 2011, o 13:04

Wszystko super!!!
Tylko gdzie można kupić chmiel?
Markela
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 68
Dołączył(a): 10 sty 2011, o 10:46
Lokalizacja: Wolność słowa i wyznania (Konstytucja) I tego wymagam na każdym forum

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez Pastor » 12 sty 2011, o 17:39

karabin_bojowy napisał(a):Może i to profanacja...................

1 litr spirytusu 95 %
1/2 kg cukru
1/8 litra jałowca
1/2 litra wody.......................


Pozwolę sobie przedstawić dwa moje spostrzeżenia, tyczące się nalewki jałowcowej, nalewki do której mam ogromny sentyment i którą to nalewkę wielokrotnie składałem.
Moim zdaniem lepszy skutek (kolor i aromat) daje nasłodzenie jałowcówki miodem. Co do ilości owoców jałowca to uważam że każdy znany mi przepis po prostu zdrowo przesadza. Ja ilość jałowca dzielę przez 6, 8 a bywa że i 10 i nalewka nadal jest wystarczająco "jałowcowa".
............................. Pozdrawiam + Pastor ręką własną
Avatar użytkownika
Pastor
Wyrypator na uchodźstwie
 
Posty: 180
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:45

Re: Trunki, napitki, nalewki i inne takie...

Postprzez Markela » 31 sty 2011, o 14:54

[quote="karabin_bojowy"]Co by równowaga była, jako jest ciemne, jasne też być musi... :-)....


Karabinie maszynowy daj namiar gdzie moge kupic chmiel do produkcji piwka please
Markela
Niedzielny turysta bieszczadzki
 
Posty: 68
Dołączył(a): 10 sty 2011, o 10:46
Lokalizacja: Wolność słowa i wyznania (Konstytucja) I tego wymagam na każdym forum

Następna strona

Powrót do Offtop

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zarejestrowanych użytkowników i 0 gości


Loading

O F I C J A L N E    F O R U M    D Y S K U S Y J N E    S E R W I S Ó W:
               

Forum bieszczadzkieforum.pl używa plików typu cookies do poprawnego działania strony, w celach statystycznych, reklamowych, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz by umożliwić logowanie zarejestrowanym użytkownikom. Korzystanie z forum bieszczadzkieforum.pl, bez zmian ustawień w używanej przez Państwa przeglądarce internetowej oznacza zgodę na wykorzystywanie technologii cookies i zapisywanie ich w pamięci Państwa urządzenia zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

cron