Wojtek1121 napisał(a):Czekałem na ogłoszenie planów wyjazdowych do Rumunii. Wstępnie zapisuję się na wszystkie terminy żona się "cieszy" , że pozbędzie się mnie z domu. Dobrze byłoby aby termin majowego wyjazdu nie kolidował z KIMBem.
Na tą chwilę nie mogę jeszcze podać dokładnej daty wyjazdu, ale chciałbym by obejmował okres Świąt Wielkanocnych w Rumunii, które w tym roku wypadają 15 kwietnia. Chodzi mi oczywiście o te prawosławne. Plan obejmuje Apuseni, czyli Karpaty Zachodniorumuńskie, ale gdyby wyjazd zaczynał się w okolicach 15go lub kończył możliwe jest zahaczenie o Maramuresz, by zobaczyć tamtejszą Wielkanoc. Jeżeli święto wypadnie gdzieś w połowie wyjazdu, to w Apuseni też znajdziemy jakąś drewnianą cerkiewkę, by obejrzeć prawosławną Wielkanoc. Góry na ten wyjazd niezbyt wysokie =/- 1000 - 1300m bo to kwiecień, więc w wyższych będzie jeszcze sporo śniegu, a w tych niskich będzie już całkiem zielono. Trasa z Bieszczadów do Rumunii, jazda na miejscu i powrót w Bieszczady około 1500 km. Wyjazd od 10 do 14 dni, w planach może wyjść więcej, ale zawsze można coś skrócić, przyśpieszyć lub pominąć. Ja mam już wstępnie komplet w samochodzie, gdyby jednak miejsce się zwolniło to dam znać. Gdyby Wojtek jechał i chciał kogoś zabrać niech da tu znać. Oczywiście można do nas dołączyć swoim autem i ew kogoś zabrać w celu obniżenia kosztów. Wyjazd można sobie też skrócić jak dla kogoś za długo, można później dołączyć lub wcześniej wrócić. Noclegi tradycyjnie biwaki w fajnych miejscach, ale dla tych co chcieli by odrobinę luksusu to na pewno co jakiś czas będzie w pobliżu jakaś kwatera.
Na razie wrzucam wstępny zarys całej trasy a poszczególne dni, miejsca opiszę w następnych postach.

http://mapy.google.pl/maps?saddr=Pola%C ... 20&t=m&z=7