Czekoladowy pudding chia

0
118

Jeśli lubicie budyń i desery czekoladowe to ten przepis jest idealny dla Was. Łączy w sobie kremowe mleczko kokosowe, zdrowe nasiona i orzechy. Każdy, kto dba o swoje zdrowie i dobry smak powinien tego spróbować!

Chia to ziarenka szałwii hiszpańskiej, które kilka lat temu wróciły do łask i ponownie zagościły na naszych stołach. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, wapń, selen i błonnik. W przepisach stanowią bazę do pysznych puddingów, mogą być podstawą lekkiego śniadania lub zamiennikiem dla jajek w przepisach roślinnych. Moja ulubiona wersja tych cennych kuleczek, to budyń, który bije na głowę wszystkie inne czekoladowe desery. Sprawdźcie sami!

Składniki:

-1 szkl. mleka kokosowego
-2 łyżki nasion chia
-1 łyżka dowolnego słodu
-1 łyżka kakao
-garść orzechów, kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płynne mleko kokosowe dokładnie wymieszać z ziarenkami chia, ubijać trzepaczką 2-3 minuty. Wymieszane ziarenka z mlekiem odstawić na min. 8h do lodówki. Następnie spęczniałe ziarenka przełożyć do misy blendera, dodać kakao, słód i zmiksować. Pudding przelać do dwóch miseczek.