Jak zaoszczędzić kupując jedzenie?

0
120

Kupuj z głową

Przede wszystkim, postaraj się ograniczyć do minimum jedzenie na mieście. Zrezygnuj z częstych wyjść do baru szybkiej obsługi, by coś „na szybko” zjeść. Oczywiście, od czasu do czasu można sobie pozwolić na wyjście z przyjaciółmi na kolację, ale pamiętaj o umiarze. Dobrym pomysłem jest robienie raz w tygodniu generalnych porządków spożywczych w swojej kuchni. Następnie warto zaplanować to, co będzie się  jadło przez cały tydzień. Zastanów się, jakie przyrządzisz obiady, śniadania, kolacje i ewentualnie desery. Potem zrób listę zakupów i konsekwentnie się jej trzymaj.  Pamiętaj, że w dużych supermarketach czeka na Ciebie wiele pułapek – kuszący zapach pieczywa, nieprawdopodobne promocje i szeroki wybór produktów. Mimo tego i tak to właśnie tam bardziej opłaca się robić zakupy. Osiedlowe sklepiki oferują produkty po znacznie wyższych cenach.

Naucz się gotować

Nie jest tajemnicą, że gotowanie w domu ma mnóstwo zalet. Własnoręcznie przygotowane posiłki są o wiele zdrowsze, smaczniejsze (jeśli potrafi się gotować), a przede wszystkim tańsze. Przy okazji jest to dobry pretekst do spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Świetnym rozwiązaniem jest robienie przetworów (dżemów, powideł) czy przygotowywanie posiłków z produktów, które zostały nam z poprzedniego gotowania. Przykład? Warzywa z rosołu mogą być wykorzystane do sałatki, a ziemniaki do klusek śląskich.

Ponadto, warto docenić tzw. łańcuszkowe gotowanie. Polega ono na tym, że tworzymy plan posiłków, bazując na tym, co ugotowaliśmy poprzedniego dnia. Pomysłów jest wiele. Z rosołu można bardzo łatwo zrobić zupę pomidorową, a z pozostałości boczku to doskonała baza dla spaghetti carbonara czy sałatki.

Pamiętaj także, by niepotrzebnie nie wyrzucać jedzenia. Czerstwy chleb to doskonały produkt na pyszne tosty, a ziemniaki z jednego obiadu można następnego dnia podpiec w piekarniku i użyć do kolejnego obiadu. Wykorzystaj swoją kreatywność!

Zadbaj o kuchnię

Oszczędzanie na jedzeniu paradoksalnie nie dotyczy tylko samego jedzenia. Bardzo ważny jest także stan naszej kuchni. Pamiętaj więc o regularnym czyszczeniu kuchenki elektrycznej, a zwłaszcza płyt grzejnych. Warstwa brudu znacznie utrudnia przepływ ciepła pomiędzy płytą a garnkiem. . Warto też pomyśleć o zainwestowaniu w szybkowar, bo ten ciśnieniowy garnek skraca czas gotowania i zużycie energii. Jeśli zaś chodzi o piekarnik – ogranicz do minimum liczbę otwierania jego drzwiczek. Każde otwarcie powoduje ucieczkę cennego ciepła do atmosfery.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here