Kupuj z głową

Przede wszystkim, postaraj się ograniczyć do minimum jedzenie na mieście. Zrezygnuj z częstych wyjść do baru szybkiej obsługi, by coś „na szybko” zjeść. Oczywiście, od czasu do czasu można sobie pozwolić na wyjście z przyjaciółmi na kolację, ale pamiętaj o umiarze. Dobrym pomysłem jest robienie raz w tygodniu generalnych porządków spożywczych w swojej kuchni. Następnie warto zaplanować to, co będzie się  jadło przez cały tydzień. Zastanów się, jakie przyrządzisz obiady, śniadania, kolacje i ewentualnie desery. Potem zrób listę zakupów i konsekwentnie się jej trzymaj.  Pamiętaj, że w dużych supermarketach czeka na Ciebie wiele pułapek – kuszący zapach pieczywa, nieprawdopodobne promocje i szeroki wybór produktów. Mimo tego i tak to właśnie tam bardziej opłaca się robić zakupy. Osiedlowe sklepiki oferują produkty po znacznie wyższych cenach.

Naucz się gotować

Nie jest tajemnicą, że gotowanie w domu ma mnóstwo zalet. Własnoręcznie przygotowane posiłki są o wiele zdrowsze, smaczniejsze (jeśli potrafi się gotować), a przede wszystkim tańsze. Przy okazji jest to dobry pretekst do spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Świetnym rozwiązaniem jest robienie przetworów (dżemów, powideł) czy przygotowywanie posiłków z produktów, które zostały nam z poprzedniego gotowania. Przykład? Warzywa z rosołu mogą być wykorzystane do sałatki, a ziemniaki do klusek śląskich.

Ponadto, warto docenić tzw. łańcuszkowe gotowanie. Polega ono na tym, że tworzymy plan posiłków, bazując na tym, co ugotowaliśmy poprzedniego dnia. Pomysłów jest wiele. Z rosołu można bardzo łatwo zrobić zupę pomidorową, a z pozostałości boczku to doskonała baza dla spaghetti carbonara czy sałatki.

Pamiętaj także, by niepotrzebnie nie wyrzucać jedzenia. Czerstwy chleb to doskonały produkt na pyszne tosty, a ziemniaki z jednego obiadu można następnego dnia podpiec w piekarniku i użyć do kolejnego obiadu. Wykorzystaj swoją kreatywność!

Zadbaj o kuchnię

Oszczędzanie na jedzeniu paradoksalnie nie dotyczy tylko samego jedzenia. Bardzo ważny jest także stan naszej kuchni. Pamiętaj więc o regularnym czyszczeniu kuchenki elektrycznej, a zwłaszcza płyt grzejnych. Warstwa brudu znacznie utrudnia przepływ ciepła pomiędzy płytą a garnkiem. . Warto też pomyśleć o zainwestowaniu w szybkowar, bo ten ciśnieniowy garnek skraca czas gotowania i zużycie energii. Jeśli zaś chodzi o piekarnik – ogranicz do minimum liczbę otwierania jego drzwiczek. Każde otwarcie powoduje ucieczkę cennego ciepła do atmosfery.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *