Olej z owsa – nowy hit w dietetyce

0
123

Poszukujemy skutecznej alternatywy na to, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Najnowsze badania dowodzą, że olej pozyskiwany z owsa, ma szereg cennych właściwości. Jest to naturalny suplement diety, który sprawia, że walka z otyłością jest o wiele prostsza.

Owies zawiera znacznie więcej tłuszczu niż inne zboża. Nowa metoda pozyskiwania z niego oleju stanowi unikalną kompozycję cennych składników, które są bogate w tłuszcze polarne. Najnowsze badania szwedzkich naukowców potwierdzają, że olej owsiany sprawia, że czujemy się bardziej syci. Olej ten pełni jeszcze jedną bardzo ważną funkcje – skutecznie reguluje poziom kwasów tłuszczowych i cukru we krwi.

Niedawno odkryto innowacyjną metodę produkcji oleju z owsa, dzięki temu jest on jeszcze bardziej bogaty w cenne tłuszcze polarne. Ów tłuszcz ma bardzo pozytywny wpływ na błony komórkowe. Proces produkcji oleju jest bardzo podobny do procesu produkcji majonezu. Pamiętać należy jednak o tym, że cząstki tłuszczu są znacznie mniejsze, dzięki czemu jest on zupelnie nieszkodliwy. Specyficzna kompozycja oleju sprawia, że rozpad tłuszczu jest znacznie opóźniony, absorpcja w jelitach również rozkłada się w czasie.

Badania kliniczne nad właściwościami oleju polegały na dobraniu 34-osobowej grupy osób, którym podawano różne ilości tego specyfiku jako dodatek do śniadania. W początkowej fazie badań, udział wzięło 10 zdrowych kobiet oraz 9 mężczyzn w wieku, który wynosił równe 42 lata, a BMI musiało być utrzymywane na poziomie 25. Badania odbywały się w dwóch sesjach, odstęp czasowy wynosił 10-14 dni. Osoby biorące udział w eksperymencie, losowo otrzymywały placebo lub olej. W kolejnej części badań, udział brała grupa 15 kobiet, których wiek wynosił 34 lata, a BMI wynosiło 24. Na 4 dni przed rozpoczęciem testu i w trakcie jego przeprowadzania, uczestnicy prowadzili szczegółowy rejestr spożywanej żywności. Każdemu z uczestników zbadano krew przed śniadaniem, a kolejna próba badań odbywała się 1, 3, 5 i 7 godzin po posiłku. Naukowcy dokonali ważnego odkrycia, które mówiło o tym, że osoby przyjmujące olej owsiany mają zwiększony poziom hormonów odpowiedzialnych za stan sytości. U osób przyjmujących placebo nie dostrzeżono takiego zjawiska. Znaczny wzrost nastąpił w przedziale od 3 do 7 godzin, wszystko uzależnione było od ilości spożytego oleju. Naukowcy odkryli także, że jego spożycie sprawia, że zwiększa się ilość uwalnianych hormonów, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie. Inne hormony są odpowiedzialne zaś za regulację poziomu cukru oraz kwasów tłuszczowych we krwi.

Jeżeli chodzi o kwestie związane z przyszłością oleju, to należy zauważyć, że jest to bardzo ważny temat, ponieważ część naukowców uważa, że olej owsiany może być naturalnym i zdrowym suplementem diety, który wspierałby zmniejszony pobór energii, co ważne, wszystko to, odbywałoby się w sposób, który nie zaszkodziłby naszemu zdrowiu. Tłumienie sygnałów sytości, może nam przynieść szereg bardzo pozytywnych korzyści. Spora część badaczy bardzo głęboko wierzy w przeolbrzymie możliwości jakie ma w sobie olej owsiany. Nikt nie ma wątpliwości, że jego wykorzystanie w procesie żywienia, stanowi bardzo ważną kwestię. Olej pozyskiwany z owsa zawiera wszystkie niezbędne składniki, które pomagają walczyć z nadwagą. Pamiętajmy jednak o tym, że zbilansowana dieta, długoterminowe zmiany stylu życia sprawią, że zgubimy zbędne kilogramy. Suplement diety w postaci oleju owsianego może to znacznie ułatwić. Miejmy nadzieję, że najnowsze odkrycie już niebawem trafi na rynek, jak na razie trwają jeszcz badania, które w stu procentach mają potwierdzić jego skuteczność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here