Od wieków burak był traktowany jak świetnie działająca roślina lecznicza. Kobiety w dawnych czasach twierdziły, że pomaga on dosłownie na wszystko. Szczególnie lubiany był zawsze kwas buraczany, który miał nieoceniony wpływ na stan przewodu pokarmowego – stosowano go więc w chorobach jelitowych. Startego buraka wymieszanego z miodem zalecano jako środek wzmacniający i obniżający ciśnienie.

Jak więc my możemy wykorzysta te informacje? Warzywo to  jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia i przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – wspomaga odchudzanie. Doskonale działa także na czerwone krwinki i przyspiesza ich produkcję.

Przyczynia się również do wytwarzania hormonów szczęścia, jakże ważnych w codziennym życiu. Wszystko za sprawą obecności kwasu foliowego, pomagającego również w walce z miażdżycą. Jak widać – zalety można by było wymieniać bez końca. A jaki z tego wniosek dla nas? Że należy jak najczęściej  spożywać to warzywo.